Κλασσικό και Σύγχρονο Pilates συνοπτικά.




Classical Pilates – Κλασσικό Pilates 

Το Pilates αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Joseph Pilates. Ο Joseph Pilates άρχισε να διδάσκει τη μέθοδο του, αυτό που ο ίδιος ονόμαζε "Contrology", όταν μετακόμισε από τη Γερμανία στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του Clara. Σχεδίασε ένα συγκεκριμένο σύστημα τεχνικής και με συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων.
(περισσότερα για: Ιστορία, αρχή και ανάπτυξη της μεθόδου Pilates )

Το Classical Pilates αντιπροσωπεύει αυστηρά το αυθεντικό έργο του Joseph Pilates και τις αρχές της μεθόδου, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις original ασκήσεις, με συγκεκριμένη σειρά εκτέλεσης και αριθμό επαναλήψεων (πχ. όπως αυτές υπάρχουν στο βιβλίο του “Return to Life Through Contrology”). Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικό του Classical Pilates είναι η θέση της λεκάνης. Το κλασσικό Pilates διδάσκει ασκήσεις για το κέντρο – το πυρήνα του σώματος (κοιλιακή χώρα) σε "οπίσθια κλίση" της λεκάνης (πχ. σε ύπτια θέση, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλική στήλης βρίσκεται σε πλήρη επαφή με το πάτωμα - θέση imprint).

  Contemporary Pilates – Σύγχρονο Pilates

 Το Contemporary Pilates περιλαμβάνει το πρωτότυπο έργο του Joseph Pilates και τις θεμελιώδεις αρχές της μεθόδου (Οι θεμελιώδεις Αρχές του Pilates), αλλά έχει προσαρμοστεί στη σημερινή επιστήμη και τα τελευταία δεδομένα που έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες για το σώμα, τη βιομηχανική και το πεδίο της αποκατάστασης. Το σύγχρονο Pilates διδάσκει επιπλέον την ουδέτερη θέση της οσφυϊκής μοίρας ( πχ. σε ύπτια θέση, θα υπάρχει χώρος ανάμεσα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο πάτωμα, ενώ οι λαγόνιες άκανθες και το ηβικό οστό θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο). Η εκτέλεση ασκήσεων σε ουδέτερη θέση (neutral spine) βοηθά επιπλέον στην ανακούφιση της έντασης από την καθιστική ζωή και ενδυναμώνει τους σταθεροποιητές μυς της σπονδυλικής στήλης.
Αν και πολλές από τις ασκήσεις είναι παρόμοιες με τις κλασσικές ασκήσεις Pilates, ένα σύγχρονο ρεπερτόριο επιτρέπει επιπλέον ασκήσεις, παραλλαγές και τροποποιήσεις με περισσότερη επιρροή από τον τομέα της αποκατάστασης.

Η μέθοδος Pilates δημιουργήθηκε σε μια εποχή, που το μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού εργάζονταν κυρίως χειρωνακτικά παρά στα γραφεία και ο τρόπος ζωής διέφερε από το σημερινό. Η νέα οπτική του Pilates ακολουθεί μια πιο σύγχρονη και λειτουργική προσέγγιση του πώς χρησιμοποιούμε το σώμα μας καθημερινά. Η προσέγγιση αυτή, αναλύοντας, τροποποιώντας και εμπλουτίζοντας το κλασσικό ασκησιολόγιο, δίνει τη δυνατότητα στους δασκάλους της μεθόδου να σχεδιάζουν ακολουθίες ασκήσεων κατάλληλες για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασκούμενου.
 
Classical ή Contemporary;

Η απάντηση είναι να σκεφτούμε το τι πραγματικά είναι κατάλληλο για κάθε ασκούμενο ή για κάθε συγκεκριμένο γκρουπ ατόμων. Τo σύγχρονο Pilates είναι η εξέλιξη του κλασσικού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία προσέγγιση και μέθοδο, καθώς έχουν να προσφέρουν πολλά οφέλη. Ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα Pilates δεν θα πρέπει να απαιτεί από τον ασκούμενο να προσαρμοσθεί σε μια ακολουθία ασκήσεων δογματικά και με όποιο κόστος, αλλά να είναι το ίδιο προσαρμοσμένο στο επίπεδο, τις ανάγκες και του στόχους κάθε περίπτωσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι θεμελιώδεις Αρχές του Pilates

Pilates - Ιστορία